Online eller butik?

Dela

Idag har vi lyxen att kunna handla både i fysiska butiker och i butiker online. Detta gör att utbudet av billiga kläder nästan blir dubbelt så stort. Men vad är egentligen bäst och framför allt billigast – att handla i butik eller att handla online?

Båda alternativen har självklart sina för- och nackdelar och det är just dessa vi ska gå igenom i denna artikel.

Handla billiga kläder online

Som vi så många gånger nämnt på denna sida så är utbudet och bekvämligheten av att kunna shoppa online sannerligen en lyx. Tänk att för bara några årtionden sedan var det helt otänkbart att man kunde klicka sig in på en butik i en virtuell värld och faktiskt köpa fysiska plagg direkt ifrån sin soffa. Idag är det faktiskt nästan vanligare att man handlar kläder via sin mobiltelefon. Detta kan man dessutom göra när man sitter på bussen på väg till skolan eller jobbet. Med andra ord kan man säga att vi har en hel del att tacka den tekniska revolutionen för.

Nedan ska vi titta närmare på de olika för- och nackdelarna med att handla billiga kläder online och i butik.

Handla online – fördelar

 • Du har miljontals kläder och onlinebutiker bara ett klick bort. Detta sparar dig en hel del tid om du har ett stressigt schema.
 • Det går snabbt och smidigt att hitta just de kläder du är ute efter bara igenom att söka på Google.
 • Du kan shoppa vart som helst där det finns internetuppkoppling. På tunnelbanan, på restaurangen eller i bekvämligheten av din egen soffa.
 • Du kan även shoppa billiga kläder när som helst. Onlinebutiker stänger aldrig, så vill du ge dig ut på en shoppingrunda mitt i natten eller i soluppgången kan du göra det.
 • Oftast är det billigare att handla kläder online. Detta eftersom du har så mycket mer att välja emellan.
 • Om klädbutiken du handlar ifrån saknar fraktkostnader blir ditt köp helt gratis, precis som det hade varit i butik. Du betalar endast för de plagg du köper.
 • Du slipper stressiga miljöer, särskilt i reatider, och långa köer till provrummen. Om du köper plagg ifrån en onlinebutik som saknar avgifter för returer, blir det gratis för dig att byta om plagget inte skulle passa.

Handla online – nackdelar

 • När du handlar online är det svårt att se plaggets faktiskt passform och material, vilket du kan göra om du handlar billiga kläder i en fysisk butik.
 • Det tar oftast några arbetsdagar innan du får hem dina plagg. Dessutom kan du behöva åka till närmaste ombud för att hämta ut dem. Handlar du ifrån en fysisk butik kan du ta hem dina kläder direkt.
 • Om du handlar i en butik får du möjlighet att prova de kläder du är intresserad av, vilket du inte får om du handlar kläder online. Då får du först och främst vänta på att de levereras och därefter testa dem. Skulle de inte passa måste du skicka tillbaka dem och skulle returen inte vara fri måste du betala för detta.
 • Vissa onlinebutiker tar en fraktkostnad på ca 49 kr som räknas in i den totala räkningen på ditt köp. Detta slipper du om du handlar i butik.
 • Skulle det uppstå frågor eller funderingar måste du kontakta en kundtjänst om du handlar online. Befinner du dig i en fysisk butik är det bara att fråga personalen som arbetar.