Mode- och klädhistoria

Dela

Mode och kläder är något som funnits i människans vardag i tusentals år. Det är intressant att se hur dessa plagg har utvecklats igenom åren och hur kläderna idag är så mycket mer än bara plagg. Idag representerar kläderna stora delar av en människas personliga stil och mode i sig en hel vetenskap som många är både intresserade av och delaktiga i varje dag.

Det är svårt att föreställa sig hur långt man har kommit när det gäller just kläder och hur man idag kan hitta miljontals billiga kläder, bara ett klick bort. I denna artikel ska vi på Billigakläder.net titta närmare på mode- och klädhistoria samt hur dess utveckling har sett ut igenom åren.

Klädernas historia

Medan du surfar runt i jakt på billiga kläder tänker du säkert inte på hur stor utveckling kläderna faktiskt har genomgått. Faktum är att man tror att den så kallade klädlusen utvecklades till att vara en separat art redan för över 100 000 år sedan, vilket innebär att kläder bör ha använts redan på den tiden. Dock har de första riktiga bevisen på att kläder tillverkats och använts daterats så långt tillbaka som runt 30 000 år f.Kr.

Bevisen består av bland annat torkade linfibrer och tidiga nålar tillverkade av benbitar och elfenben. Dock finns inga fysiska bevis på att människor faktiskt använt kläder under den tiden eftersom de materialen som användes snabbt förmultnar. Enligt många forskare i ämnet tillverkades förmodligen historiens första kläder och plagg av material som päls, läder, löv och andra naturmaterial, då detta var det enda som fanns tillgängligt för dåtidens människor. Det var med andra ord inte bara att ta fram sin smartphone och beställa hem billiga kläder till närmaste ombud.

Vad var klädernas syfte?

Det är inte svårt att anta vad klädernas syfte var förr i tiden och hur deras funktion helt har förändrats genom åren. Så här har det sett ut igenom åren:

  • För tusentals år sedan var klädernas främsta syfte att skydda sig mot kyla, fukt och värme då man i huvudsak levde utomhus eller åtminstone i kalla utrymmen. I Norden blev vintrarna mycket kalla och förutom eld var kläderna det viktigaste redskapet mot det kyliga klimatet. I varmare delar av världen skyddade man sig istället mot solens starka strålar och hetta genom att bära kläder.
  • Under senare århundraden blev kläder det som representerade makt och social tillhörighet. Rika familjer och kungligheter bar storslagna kreationer för att spegla deras position i samhället. Det var med andra ord enkelt att skilja på fattiga och rika, enbart med hjälp av deras plagg och utseende.
  • Allt eftersom dessa samhällsnivåer började suddas ut kom kläderna istället att bli ett hjälpmedel för människor att uttrycka sin personlighet, sin kultur och sin unika stil. Det är här någonstans som vi fortfarande befinner oss idag. Idag kan man dessutom hitta ett enormt utbud av dyra och billiga kläder som inte alls behöver skilja sig ifrån varandra. Kläder är med andra ord inte en lika tydlig symbol för rikedom och makt längre.