Frakt, retur och ångerrätt

Dela

När du besöker en klädbutik online under din jakt på billiga kläder är det inte ovanligt att företagen skyltar med att de erbjuder fri frakt, fria returer och ångerrätt. Begrepp som sannerligen låter väldig förmånliga för oss shoppingsugna konsumenter.

Men vad innebär egentligen dessa begrepp? Detta ska vi reda ut i denna artikel så att du ska ha full koll på vad som gäller inför dina framtida shoppingrundor online.

Vad innebär fri frakt?

Om klädbutiken talar om för dig att de har fri frakt innebär detta just vad det låter som, nämligen att du inte behöver betala fraktkostnad för de billiga kläder du köper. Detta erbjudande har sällan några hållhakar, utan det är faktiskt helt gratis. Dock kan det ibland tillkomma en aviavgift för det pappersavi du mottar via post när varan har levererats till din närmaste uthämtningsplats. Dock kan du oftast numera välja att få denna avi via sms, vilket gör att du helt och hållet slipper kostnader för det köp du gjort.

Ibland kan det hända att fri frakt endast erbjuds om du handlar över en viss summa, till exempel 500 kr. I övriga fall brukar fraktkostnaderna hos de flesta klädbutiker online ligga omkring 49 kr.

Vad innebär fri retur?

Fri retur innebär att du helt enkelt kan returnera dina billiga kläder gratis om de till exempel inte passar eller om du av andra skäl ångrat det köp du gjort. Kanske var det ett impulsköp på grund av ett lågt pris som du i efterhand inte alls tyckte var nödvändigt. Detta är ett mycket fint erbjudande och något du bör se dig om efter.

Låt säga att du till exempel beställt hem ett par jeans som ser helt perfekta ut på hemsidans bilder. När du får hem jeansen i brevlådan märker du snabbt att passformen inte alls är densamma som du tänkt dig och du skulle behöva en storlek större. Då är det bara att packa ner varan i förpackningen igen, skicka tillbaka den och ange i det medföljande formuläret att du skulle vilja ha en storlek större.

Tips vid fri retur:

  • Kom ihåg att inte slita upp förpackningen. Det ska vara enkelt att lägga tillbaka varan om du skulle ångra dig.
  • Ta absolut inte av några av prislapparna på plagget. Dessa måste sitta kvar när du skickar tillbaka paketet.
  • Fri retur kan vara extra bra att utnyttja om du till exempel ska köpa nya skor eller jeans. Detta eftersom just dessa två plagg kan variera en hel del i både storlek och passform.
  • Är returen inte gratis brukar den kosta runt 39 kr.

Vad innebär ångerrätt?

Oavsett vad du köper online så har du alltid rätt att ångra dig under 14 dagars tid. Av vilken anledning du ångrat sig spelar ingen som helst roll. Detta enligt konsumentskyddslagen och ångerrätten börjar gälla ifrån det att du eller ditt närmaste ombud mottagit din vara. Ångerrätten gäller med andra ord inte ifrån det tillfälle då du betalat din vara